četrtek, 7. junij 2012

Povzetek predavanja Antona Komata


Včeraj je potekalo na šoli predavanje Antona Komata. Udeležba staršev je bila sicer majhna, so bili pa prisotni vsi akterji, povezani s prehrano na šoli – ravnateljica, načrtovalka šolske prehrane in vodje kuhinje.

Anton Komat je predstavil osnovno razliko med hrano na »naftni« in »sončni« pogon, kot jo je imenoval. Dejal je, da so supermarketi prodajalci hrane na naftni pogon. Ta temelji na intenzivnem kmetovanju, gnojilih, pesticidih in herbicidih ter fungicidih, je strojno obdelana, hlajenja, zamrznjena, prevažajo jo na dolge razdalje in embalirajo - za vse to je potrebna nafta. V takšni sliki je jasno, da cene hrane sledijo ceni nafte. Na tem področju pričakuje naslednjo krizo, ko ljudje ne bomo zategovali pasu, temveč bomo stradali.

Dejal je, da Slovenija uvaža dve tretjini svoje hrane, večino iz padske nižine, ki je najbolj onesnažen del Evrope. Takšno hrano trenutno jedo naši otroci. Alternativo predstavlja projekt trajnostna lokalna preskrba, kjer ekološko hrano pridelujejo kmetje zalednih mestnih kmetij ob strokovnem načrtovanju, vodenju in izobraževanju.

V Mariboru so v okviru EPK in sklopa Urbanih brazd izvedli pilotski projekt na tem področju, v katerega sta trenutno vključeni dve šoli in trije vrtci na Teznu. Izračunali so, da je bila razlika v ceni med enoto pšenice in iz te pšenice pečenim kruhom na polici v marketu dvanajstkratna. Največ denarja so dobili posredniki, medtem ko so bili kmetje na robu preživetja. Projekt, ki so ga poimenovali,  "Od vil do vilic", je torej začel s kruhom: kmetje so pričeli sami mleti pšenico, peči kruh in organizirati prevoz. Končni rezultat je bil, da je kmet zaslužil dvojno, meščana pa je kruh stal pol manj. Kruhu so kmalu sledili še zelenjava in sadje. 

Tudi na naši šoli je po včerajšnjem pogovoru velik interes, da bi začeli vključevati bolj zdrava živila v prehrano naših otrok. Pričeli bi z nabavo kruha, naslednji korak bi bil morda zagotovitev enega "zdravega" obroka na teden z domačo sezonsko hrano in tako naprej. V tem okviru pa šola ne sme ostati sama: aktivno se moramo angažirati tudi starši in učitelji, da otroke navdušimo in z zgledom naučimo, da domače ekološko jabolko sicer ni najlepše, ja pa zdravo in okusno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar