petek, 29. maj 2009

Prva javna tribuna Kluba staršev in učiteljev

Za nami je prvi klubski pogovor oz. t. i. prva javna tribuna Kluba staršev in učiteljev.

Prvo preizkušnjo smo torej uspešno prestali, kljub temu, da bi si morda želeli večjo udeležbo staršev. V nekoliko večjem številu so bili zastopani le učitelji OŠ Bratov Polančičev.
Upamo, da bo tudi staršev ob prihodnjih srečanjih več.

Ob slikoviti in pestri predstavitvi, ki jo je pripravil mag. Franci Pivec, se je odprlo še mnogo tem, ki bi jih lahko obravnavali na prihodnjih srečanjih kluba. Priznani mariborski psiholog in pedagog Aco Prosnik je osvetlil glavni namen tovrstnih klubov, ki je predvsem v manjšanju barier, ki ovirajo sproščeno in odprto komunikacijo med starši in učitelji. Neformalno klubsko okolje pripomore k mehčanju komunikacije in s tem omogoča pretok idej in pobud med starši in učitelji. Ob tem je nujno nevmešavanje staršev v sam pedagoški/didaktični proces učitelja in vice versa spoštovanje nedotakljivosti samih družinskih odnosov učenca.

Tako smo nekako začrtali osnovne smernice in sam namen klubskega delovanja ter postavili osnovno tematiko, ki bo obarvala naše prihodnje klubske pogovore.

Govor Majde Štruc :



Izjava za javnost:


OTROCI V ČASU KRIZE


Povprečna starost prebivalcev Maribora se naglo zvišuje, zato je treba otrokom v našem mestu posvetiti še dodatno pozornost. Gospodarska kriza jim ne prizanaša, pozna se poslabšan gmotni položaj družin, negotova zaposlenost in raztegljiv delovni čas, ki zožuje možnosti posvečanja otrokom. Socialne razlike se povečujejo in druženje med ljudmi se vse bolj razslojuje, kar šola čuti, čeprav tega ne sprejema. Družine težko prenašajo pritiske in povezanost sosesk se trga.

Mladi so glavna tarča neobvladljive potrošniške reklame in pretežni del medijske "mladinske kulture" oz. zabave je dejansko v vlogi povečevanja trošenja, iz česar se porajajo tudi škodljive odvisnosti. Šola mora zelo paziti, da tega "trojanskega konja" ne spusti pod svojo streho in s tem še poveča socialna nasprotja. Nujna so prizadevanja oblasti in civilne družbe, da bi mladim zagotovili čim več možnosti ustvarjalnega in zdravega delovanja na solidarni osnovi tako v okviru šole kot v okviru društev v lokalnem okolju. Šola se mora izkazati s sodobnimi pedagoškimi pristopi, ki krepijo motivacijo za učenje in podpirajo ustvarjalnost. Na ta način ne bo nasedla na čereh socialne razslojenosti.

Klub staršev in učiteljev za dobro šolo na OŠ bratov Polančičev ugotavlja, da je prostovoljno delo v prid otrok nenadomestljivo in je odločen podpirati strokovno premišljene pobude in projekte šole, na kateri deluje. Pričakuje, da bodo enako ravnali tudi na drugih šolah, iz česar bi nastalo gibanje, ki ga tudi lokalna skupnost in šolska politika ne bosta mogli prezreti.


Sprejeto na tribuni, 28. maja 2009.


Klub staršev in učiteljev za dobro šolo na OŠ bratov Polančičev

Ni komentarjev:

Objavite komentar